האם אפשר לתבוע על רשלנות רפואית בגין תרופות פגומות או לא מתאימות

אחד מהתפקידים העיקריים, אשר רק אופי יכול לבצע, הוא מתן מרשמים למטופלים לרכישת תרופות. הרופא אמור להכיר את המטופל שלו ואת המחלות שמהן הוא סובל, את הרגישויות הספציפיות ומנגד את נקודות החוזק בבריאותו. הדבר בא לידי ביטוי בעובדה שהרופאים האמונים על הנושא, כדוגמת רופאי משפחה, מכירים גם בעיות ספציפיות שעלולות להשפיע על ההחלטה אם לתת למטופל כל שהוא תרופה מסוימת, או אם לנסות להחליף אותה בתרופה אחרת. זאת, במטרה להפיק את התועלת המרבית מהתרופה. עם זאת, לא אחת קורה שהתרופה שנרשמה איננה מתאימה, או שהתרופה שסופקה למטופל איננה איכותית, במקרה הזה, אם לתרופה המקולקלת הייתה השפעה שלילית על המטופל, יש בהחלט מקום לשקול הגשת תביעה כנגד החברה היצרנית, בית המרקחת או כנגד הרופא. מתי ניתן להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית בעניין זה? מתי צריכה התביעה לעסוק רק בתרופה עצמה ולא להיות מוגשת בתור תביעת רשלנות?

כדורים יוצאים מהבקבוק

בעיה בתרופה ומה כדאי לעשות

אם קיימת בעיה בתרופה, והבעיות שנגרמו כתוצאה ממנה לא נגרמו כתוצאה מההחלטה של הרופא לרשום אותה, הרי שהתביעה חייבת להיות מוגשת כנגד החברה שייצרה את התרופה, או כנגד מי ששיווק אותה. דוגמה טובה לכך, היא תרופה שניתנה לנשים רבות כנגד כאבי הריון. פגם בתרופה גרם לנשים רבות ללדת ילדים עם נכויות שונות, חלקן חמורות. עם זאת, התביעות של האמהות הטריות הוגשו כנגד החברה שייצרה את התרפה וולא כנגד הרופאים שרשמו אותה. עצם רישום התרופה התבצע על פי הנהלים, ולא היה בה משום רשלנות רפואית. במקרה הזה, הגשת תביעת נזיקין כנגד החברה היצרנית היא המעשה הנכון (איך לצאת מתביעה ולהישאר בריאים).

 

בעיה בהתאמה של התרופה לחולה

מקרה אחר ושונה לחלוטין, הוא מקרה שבו רשם הרופא למטופל תרופה שאיננה מתאימה לו בעליל, ולאחר זמן התברר שהיא גרמה לו לנזקים בריאותיים משמעותיים. במקרה כזה, יש בהחלט מקום להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית כנגד הרופא. ואולם גם את האפשרות הזאת יש לסייג ולהתנות אותה במצב שבו רופאים העוסקים באותו התחום, היו פועלים אחרת או רושמים תרופה אחרת בהינתן מצב דומה. העילה להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית, תתקיים אך ורק במקרה שבו כל רופא אחר היה נמנע, במקרה דומה, מלרשום את התרופה הספציפית. ההחלטה אם עצם הרישום של התרופה מהווה רשלנות רפואית, הופכת למסובכת יותר ככל שמצבו הרפואי של המטופל מסובך יותר. לעיתים קרובות, רופא רושם תרופה לחולה שמצבו הבריאותי מורכב, תוך שהוא לוקח בחשבון את התועלת שהתרופה עשויה להביא, כנגד הנזק שהיא ככל הנראה תגרום. גם כאן, הגשת תביעה היא פונקציה של התשובה שיתנו רופאים אחרים, באשר לצעדים שהם היו נוקטים בהינתן מצב דומה. במקרים כאלה התשובה איננה חד משמעית, ובית המשפט יפסוק לכאן או לכאן, רק אחרי שיקול דעת מעמיק.

רוצים עוד מידע? הכנסו לאתר: www.df-law.co.il

 

תוכן עניינים
אהבתם את מה שקראתם ? ספרו לחברים
כתבות נוספות שעלולות לעניין אתכם
מוצרים בריאים
צרו איתנו קשר